Australia, mon amour

Englezoaica înţepată preia o fermă de vaci din Australia, se îndrăgosteşte de un văcar musculos şi vrea să înfieze un copil aborigen, dar un bogătaş local şi, ulterior, războiul le stau în calea fericirii. Aşa s-ar putea rezuma „Australia”, cel mai recent film al lui Baz Luhrman (Romeo+Juliet, Moulin Rouge!), cu Nicole Kidman şi Hugh Jackman în rolurile principale.

Precizez de la început că filmul mi-a plăcut. Sunt conştient că nu e printre cele mai bune filme ale anului trecut, dar e, cu siguranţă, unul dintre cele mai plăcute la vedere. Intriga nu e foarte solicitantă, actorii sunt mai mult decît OK, totul e filmat spectaculos, ici-colo găsim şi ceva umor.

„Australia” a avut parte de cronici destul de proaste. I s-a reproşat că n-are profunzime, că e ridicol de bombastic, că e prea lung etc. Nu e film de artă, nu şochează, n-are partituri actoriceşti memorabile, dar e entertainment spectaculos, e Cinema pentru publicul larg, cum a fost (mutatis mutandis) „Restul e tăcere” anul trecut. Îmi e milă de criticii care nu se mai pot uita la un film cu ochi de cinefil, ci analizează fiecare frame cu ochi de expert cârcotaş.

Baz Luhrman nu e Tarkovski (slavă Domnului!), ci e doar un copil mare care are la dispoziţie multe camere de filmat şi munţi de bani. Nu se sfieşte să facă filme care sfidează legile fizicii şi Tabelul lui Mendeleev, într-o perioadă în care sunt la mare preţ (cel puţin pentru cronicari) peliculele de un realism crud şi nefardat.

Aşa că nu vă luaţi după critici, ci mergeţi să vedeţi „Australia”, dacă încă mai rezonaţi la cavalcade spectaculoase, la poveşti de dragoste siropoase şi la peisaje superbe filmate ameţitor din elicopter. Mie unuia mi-a făcut o reală plăcere să mă uit la acest film.

Reclame
Explore posts in the same categories: Film

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: