No News Is Breaking News!

Azi dimineaţă, la Realitatea TV se discuta cu patos despre buget, pensii şi alte crize. La un moment dat, moderatoarea îl întrerupe pe un invitat care se dădea de ceasul morţii din cauza lipsei de bani pentru pensionari. „Avem acum imagini în direct cu plecarea cortegiului funerar din Ungaria”, zice moderatoarea – era vorba despre handbalistul român omorât la Veszprem. Vedem o maşină neagră, înaintând anevoie printre  fotografi şi cameramani, şi auzim vocea trimisului special, care ne spune aceleaşi lucruri pe care le spusese în urmă cu 20 de minute, la buletinul de ştiri. Moderatoarea de la Realitatea ne mai anunţă că postul va transmite în direct imagini cu cortegiul pe parcursul întregii zile, după care se întoarce cu seninătate la discuţia despre pensii.

În lumea civilizată şi la facultăţile de jurnalism, întreruperea unei emisiuni pentru a anunţa ceva de importanţă maximă poartă numele de „breaking news”. La noi, „breaking news” poate să fie orice – de la un cataclism continental la o măruntă ciondăneală de partid, de la o ameninţare cu bombă la o declaraţie „bombă” a unui primar agramat, de la o invazie extraterestră la o vizită „galactică” (Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu au fost întrerupţi, tot la Realitatea TV, ca să vedem în direct sosirea echipei de fotbal Real Madrid pe Otopeni).

La televiziunile de ştiri serioase din lume, dacă scrie pe ecran „breaking news”, înseamnă că arde, că-i nasol, că ai putea fi direct afectat de ceea ce se relatează. La noi, noţiunea a fost împinsă în derizoriu: chestiuni de interes public sunt întrerupte brutal de banalităţi, cărora li se dă o aură de intempestiv. Mare parte dintre „breaking news”-urile româneşti nu sunt nici măcar „news”. Iar tu, biet telespectator, trăieşti sub impresia unui asediu evenimenţial, când, de fapt, lucrurile cu adevărat importante sunt în altă parte.

Bine că nu au găsit-o pe Elodia în timp ce Obama îşi rostea discursul inaugural…

PS: Scriu cu precădere despre Realitatea TV pentru că la noi în redacţie e un televizor care merge nonstop pe aceste post. Alternativa ar fi Antena 3, care are, în principiu, ştiri mai bine făcute, dar mult mai părtinitoare, ceea ce o face, deocamdată, nefrecventabilă.

Reclame
Explore posts in the same categories: Media

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “No News Is Breaking News!”

  1. Vlad Says:

    Eh, si la televiziunile straine e tot cam la fel


  2. Vlade, glumesti. Nu te supara, dar oricat de prost este CNN-ul ca post si oricat de partinitor, nu vei gasi penibilul de la noi. Razvan are dreptate, asta este tara in care orice devine „breaking news”. Adevarul e ca Realitatea este un post tv din ce in ce mai slab.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: