Cristian Preda şi-a luat carnetul. De partid

Cristian Preda este, de ieri, membru PD-L. Decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti şi consilier prezidenţial pe probleme de educaţie, Preda a scris pe blogul personal că a ales să devină democrat-liberal cu carnet de partid din trei motive: PD-L e formaţiunea politică a modernizării (aici am dubiile mele în legătură cu modernizarea adusă de un partid); el vrea să-şi ofere expertiza intelectuală (frumos, dar asta se poate face şi de pe margine, fără să te faci frate de partid cu, să zicem, Gheorghe „Pinalti” Ştefan); în fine, PD-L e locul natural al liberalilor (e cam mult spus…).

Cristian Preda

Cristian Preda

Am primit cu inima strânsă vestea intrării cu acte în regulă în politică a lui Cristian Preda, la fel cum am privit mefient şi gesturile similare ale colegilor domniei sale de la Grupul pentru Dialog Social, Adrian Cioroianu, Cătălin Avramescu şi Sever Voinescu. Adrian Cioroianu (PNL) a căzut foarte de sus, după o prestaţie lamentabilă (şi, să recunoaştem, un linşaj mediatic) în funcţia de ministru de Externe. Cătălin Avramescu a cochetat căteva săptămâni cu ideea de a candida la parlamentare din partea PD-L, după care a declarat că se retrage din cursă şi că încetează relaţiile cu partidul, în urma unui troc pe care liberal-democraţii l-au făcut cu Vadim. Sever Voinescu a rămas în cărţi şi, până la proba contrarie, e unul dintre cei mai vocali deputaţi PD-L.

Cristian Preda este un foarte bun specialist în sisteme electorale şi partide politice. L-am văzut la mai multe dezbateri pe aceste teme şi pot să spun că, din punctul meu de vedere (al „jurnalistului” care trebuie să editeze spusele unui om care vorbeşte liber), discursul său este foarte limpede, corect şi bine structurat. Cum se va folosi PD-L de cunoştinţele aplicate ale lui Cristian Preda şi cum se va descurca finul intelectual în mediul politic românesc nu tocmai aseptic şi parfumat – asta rămâne de văzut.

Oricum, Cristian Preda a anunţat că va candida la europarlamentarele din iunie şi există semnale că o va face de pe un loc eligibil. Sper ca, de la Bruxelles sau Strasbourg, să poată face oarece bine pentru România. Eu o să-i simt lipsa la dezbateri.

Reclame
Explore posts in the same categories: Politică

6 comentarii pe “Cristian Preda şi-a luat carnetul. De partid”

 1. Bixi Says:

  E destul de dezolnat sa impartasesti previziuni sumbre. Nu imi dau seama care o fi motivatia lui, dar oricat de buna ar fi, cunoscand binisor, zic eu, hoarda politicienilor, e greu de crezut ce se va alege de aceste motivatii si intentii. Sau, daca indraznesc sa mai cred si am curajul sa ma predispun la noi dezamagiri, poate e semn ca usor usor clasa politica incepe sa se primeneasca. Sa fie intr-un ceas bun.
  D-le Razvan, hai sa mai incercam sa si speram! Ce-am avut si ce-am pierdut! Muuuulte.

 2. dan Says:

  Ca orice cetatean roman Cristi Preda poate fi membrul oicarui partid doreste. Eu cred ca a intrat in PDL si ca sa poata ajunge europarlamentar. foarte bine. dupa cum se vede dupa scandalul romano-italian avem nevoie acolo de oameni care nu mai trebuie editati dupa ce vorbesc.

  • razvanbraileanu Says:

   Dan, părerea mea este că de oameni de calitate avem nevoie în primul rând în ţară, ca să schimbe măcar nişte percepţii, dacă nu chiar faţa politicii româneşti. Cât despre europarlamentarii români, sunt câţiva cu care nu ne e ruşine nici acum (în sensul bun al cuvântului, ca să nu existe confuzii). Unul dintre ei este Daniel Dăianu.


 3. Dle Braileanu,.
  Va multumesc pentru comentariu. Sa fiti sigur de un lucru: nu voi lipsi de la dezbateri. Mai mult decat atat: voi produce si mai multe decat pana acum. Inteleg sa asum calitatea politica pastrand tot ceea ce am achizionat deja ca experienta si expertiza. NU voi deveni mai prost sau mai las sau mai putin onest sau cum vreti dvs daca am facut acest pas. De altfel, una dintre motivatiile intrarii mele in politica partizana este o vorba spusa de cineva la acre tinem amandoi foarte mult, si anume Gabriela Adamesteanu. Mi-a spus (si nu e singura) ca politica nu m-a modificat in rau. Asemenea semne – desi par marunte – conteaza foarte mult.

  • razvanbraileanu Says:

   Domnule Preda, comentariul dumneavoastră nu poate decât să mă bucure şi să-mi dea o speranţă în legătură cu ameliorarea scenei politice. Vă urez succes la europarlamentare!


 4. Domnule Braileanu, politica trebuie reabilitata. Daca nu o face nimeni, riscul derapajelor e mare. Politica nu poate fi redusa la atacuri la persoana si neincredere. Eu vreau sa fac din angajamentul politic o sursa de incredere. Si sper ca alaturi de mine sa vina cat mai multi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: