Realitatea face ficţiune

Aseară, Realitatea TV a mai coborât, veselă, o treaptă către bulevardul viu colorat al otevismului. Dacă mai aveam nevoie de o dovadă că seriozitatea mass-media româneşti se duce dracului rapid şi inevitabil, iată că mi-a fost servită cu prisosinţă.

După ce toată ziua de ieri ne-a sâcâit cu interviul luat lui Becali – tratat de parcă ar fi fost o reuşită jurnalistică demnă de cel puţin un Pulitzer -, puţin înainte de miezul nopţii, pe fondul unei discuţii despre manipulare, în partea de jos a ecranului eram anunţaţi, în cel mai pur stil dandiaconesc, că în câteva minute urmează o demonstraţie că realitatea reuşeşte uneori să treacă de aparenţe (sau aşa ceva). Invitaţi erau Nicolae Ulieru (fost purtător de cuvânt al SRI), Miron Mitrea şi Sever Voinescu, oameni serioşi, de altfel. Ca şi la faza cu „Breaking News”, am stat cu ochii holbaţi în ecran, ca să nu pierd cine ştie ce demonstraţie importantă. Adică, na, era vorba despre Realitatea TV, post condus de Emil Hurezeanu, televiziune de ştiri, instituţie serioasă, nu?

Demonstraţia a fost cam aşa: erau prezentate alternativ imagini din filmul „Wag the Dog” (ăla în care De Niro şi Dustin Hoffman inventează un război pe calculator ca să distragă atenţia opiniei publice de la matrapazlâcurile unui politician) cu extrase din emisiunile de ştiri româneşti din ultimele trei săptămâni. Montajul era făcut în aşa fel încât să sugereze că, pe modelul din „Wag the Dog”, preşedintele Băsescu a provocat arestarea lui Gigi Becali pentru ca populaţia să uite de acordul cu FMI şi de scandalul Popoviciu. Mă rog, moderatoarea nu a spus cu viu grai supoziţia asta, dar aproape că ne făcea cu ochiul, adică „aţi înţeles, nu?”.

La asta s-a ajuns. În loc să facă investigaţii, în loc să se gândească la livrarea de fapte, şi nu presupuneri, în loc să încerce măcar să respecte nişte standarde jurnalistice minimale, în fine, în loc să-şi bată joc de inteligenţa telespectatorilor, Realitatea TV (pompos prezentată ca fiind „cel mai de încredere brand de pe piaţa televiziunilor de ştiri din România”) face însăilări, pe care nici măcar nu se mai oboseşte să le coasă cu aţă albă.

După prezentarea materialului a urmat publicitate. Nu înainte de o imagine cu invitaţii din platou, care erau la locul lor. Nu pot să mă pun în pielea celorlalţi doi, dar, în locul lui Sever Voinescu, eu aş fi plecat din emisiune. De la chestia asta până la „Senzaţional! Extraordinar! Nici nu ştiţi ce pierdeţi!” e doar un pas. Doar că, în loc de Magda Ciumac, pe masa Realităţii va dansa manele Mugur Ciuvică. Şi va face dezvăluiri. Despre Băsescu, desigur.

Reclame
Explore posts in the same categories: Media, Nervi

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “Realitatea face ficţiune”

 1. royksopp Says:

  jurnalismul a murit! traiasca otvismul!

 2. Garm Says:

  Eu nu consider realitatea Tv cine stie ce brand. Pentru mine cele mai bune stiri/emisiuni informative sunt cele de la TVR1.

 3. serban Says:

  Daca Realitatae se otevizeaza vazand cu ochii(totusi,in aceeasi zi, la ora 8 seara am vazut un Cristian Preda in forma maxima)sa vezi cum se sare in mod „exagerat” calul((Geoana)la Antena 3 in show-urile zilnice cu Dana Grecu,Gadea&ciutacu,inegalabilul Stan(ajuns in raptus catatonic),Badea si tot neamul lor…
  Daca si Cristoiu „a plecat la biblioteca”,desi grila de programe ii venea manusa, iti poti imagina ce-i acolo…
  E drept ca ii poti anula din telecomanda dar unde sa te uiti? Pentru stiri si comentarii,carevasazica…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: