Am votat Mihăileanu. Radu Mihăileanu.

La aproape două luni de când am lăsat blogul ăsta în stand-by, revin la ceas de mare angajament electoral cu o recomandare apolitică: mergeţi să vedeţiConcertul lui Radu Mihăileanu, unul dintre cele mai bune filme ale anului ăstuia!

Povestea se vede din trailer, aşa că nu o mai spun. Ce nu se vede este faptul că dirijorul ilustru fusese persecutat de Brejnev şi ajunsese om de serviciu. Acum, îşi strânge fosta orchestră de pe drumuri, o upgradează cu un ţigan genial la vioară şi cu un oligarh afon la violoncel şi pleacă la Paris pentru concertul vieţii lui.

Marele merit al lui Mihăileanu este că ne serveşte o comedie zgomotoasă, absurdă, îngroşată şi strigătoare la cer până la un punct, de unde ne ia frumos şi ne şantajează emoţional în cel mai bun sens al cuvântului, de n-are cum să nu-i scape o lacrimă privitorului. Lacrimă pe care Mihăileanu nu o stoarce cu nesaţ, ci o ademeneşte artistic. Scena concertului este, din punct de vedere al construcţiei scenariului şi al filmării, impecabilă. De asemenea, melanjul de culturi, cu stereotipurile aferente (ruşi exuberanţi, ţigani descurcăreţi, evrei afacerişti şi francezi sclifosiţi), este mare efect şi constituie trademark-ul regizorului. Într-un interviu pe care mi l-a acordat anul trecut, pe când filma „Concertul” la Bucureşti, Radu Mihăileanu declara: „Eu sunt român evreu şi am trăit la Vă­lenii de Munte în contact cu ţiganii. Filmele mele sunt ca o călătorie. Eu am şansa de a fi plătit ca să călătoresc. Ce viaţă mai frumoasă aş putea avea de­cât să merg din ţară în ţară, din popor în po­por, din sătuc în sătuc şi să ascult po­veşti? Poveştile acelea trec prin mine şi devin filme, cu fiecare povestioară sau par­ticu­la­ri­tate culturală pe care am au­zit-o”.

"Frumoaso, te fac un Ceaikovski?"

Alături de „Inglorious Basterds„, „Le Concert” este filmul anului pentru mine. Coincidenţă, Mélanie Laurent joacă în amândouă, în filmul lui Mihăileanu având rolul violonistei franceze care e solista concertului şi care rămâne mască atunci când ţiganul îi face o demonstraţie de virtuozitate . Alături de ea i-am mai remarcat pe Valeri Barinov (în rol de fost KGB-ist, acum militant comunist care vrea ca Maica Rusie să fie puternică din nou, cu limbaj de lemn şi aptitudini organizatorice feroce şi cu o franceză mai alunecoasă decât Patinoarul Floreasca!) şi pe Vlad Ivanov (oligarhul care se încăpăţânează să cânte la violoncel şi care obţine drepturile de televizare a concertului după ce-i ameninţă pe organizatori că taie gazul pentru Europa de Vest).

Dacă aţi văzut „Trenul vieţii” lui Mihăileanu şi v-a plăcut tragicomedia cu evrei, ţigani şi comunişti, atunci sigur o să vă placă şi „Concertul”, o comitragedie cu evrei, ţigani, francezi şi ruşi cripto- şi postcomunişti. Care, de data asta, se termină bine.

Reclame
Explore posts in the same categories: Film

5 comentarii pe “Am votat Mihăileanu. Radu Mihăileanu.”

 1. moby Dick Says:

  Filmul lui Mihaileanu este prea ‘ Telefonat’ .

 2. Andrei Says:

  Foarte, foarte supraestimat. Filmul e mediocru at best.

 3. razvanbraileanu Says:

  Moby & Andrei, cam pe ce vă bazaţi? Vreau şi eu ceva argumente, impresii, că la verdicte seci nu prea percutez…

 4. Silvia Says:

  Rave, mi-a placut foarte mult filmul. Idee, atmosfera, sentiment, tot 🙂
  multam de recomandare!

  • razvanbraileanu Says:

   Sylvie, mă bucur enorm că ţi-a plăcut. Vezi tu, noi, muritorii de rând, mai găsim puterea să ne bucurăm la ceva care, deşi ne trage pe sfoară cu faze lacrimogene şi cu umor zgomotos, ne gâdilă coarda sensibilă. Spre deosebire de noi, oamenii mari şi pricepuţi sunt ceva mai trişti. Păcat de ei, yupeeee de noi!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: