AVATARe de tot!

Night Elves cu cozi de feline şi cu un fel de USB în păr, cu care se conectează la copaci şi la creaturi; Marines înarmaţi până-n dinţi (şi dincolo de ei), cu roboţi de luptă şi aeronave; şi, în jurul tuturor, o planetă mirifică, Pandora, care are munţi plutitori şi plante care luminează dacă le atingi.

Cam asta şi-a închipuit James Cameron când s-a gândit la următorul său film după Titanic. 12 ani mai târziu, fiindcă toate acestea trebuia să poarte un nume, li s-a zis Avatar.

Filmul e o fericită îmbinare între Star Wars şi Matrix, plus idei din jocurile Warcraft şi Starcraft. Un soldat american olog e trimis pe o planetă de unde oamenii extrag un minereu preţios. Planeta asta e locuită de o rasă umanoidă care îi cam încurcă în activitatea lucrativă, aşa că pământenii se infiltrează printre localnici prin intermediul unor corpuri de băştinaşi controlate de la distanţă (de unde şi numele Avatar). Într-un astfel de corp, soldatul nostru nu mai e olog, ci poate să alerge, se bucură de minunăţiile planetei respective şi se îndrăgosteşte de o localnică. Previzibil, oamenii răi pornesc războiul, aşa că eroul nostru e prins între cele două tabere – staţi liniştiţi, nu-i va fi greu să aleagă.

Am văzut filmul Cinema City din Cotroceni, la sala IMAX. Nu pot să vă descriu senzaţiile. De la zboruri spectaculoase prin peisaje de zâmbeşti tâmp, la secvenţe de luptă care le depăşesc pe cele din Lord of the Rings (deh, au trecut 5 ani, tehnologia înaintează în galop), totul e senzaţional. Mai ales chestiile luminoase care plutesc pe ecran şi spre care tu, ca spectator în scaunul de cinema, întinzi mâna ca să le prinzi!

În lumea asta sunt filme serioase extraordinare care iau saci de premii şi kilometri pătraţi de critici favorabile. Şi mai sunt şi fanteziile care îi fac pe unii scorţoşi să se uite de sus la ele şi la succesul lor de public. (Desigur, unele dintre acestea din urmă chiar nu pot fi trecute cu vederea nici de critici, vezi Return of the King). Ei bine, aceste fantezii sunt cele care au revoluţionat cinematograful şi care intră în memoria culturală colectivă peste generaţii. Avatar e una dintre ele.

Reclame
Explore posts in the same categories: Film

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “AVATARe de tot!”

  1. ion Says:

    Gata ma, mi-am luat si eu bilete. Tre sa duc toata familia. 😀

    • razvanbraileanu Says:

      Ah, Ioane, nu stiu ce sa mai zic, Gorzo ma besteleste in ultima Dilema ca fac recomandari dubioase, tu du-te la Avatar, dar te duci pe barba noastra, cum ar veni… Just kiddin’, du-te cu incredere!


  2. mi-au placut efectele vizuale…feeria de culori, forme si vietati… e o poezie vizuala scrisa bine…altfel, la capitolul idei, filmul e tezist si naiv…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: