Soloistul

Am reuşit să ascult şi eu, la câteva luni după lansare, albumul solo al chitaristului  Cristi Gram de la Phoenix. Mai există câteva albume instrumentale ale chitariştilor români (Adi Manolovici, Nicu Patoi & Platonic Band), dar State of Mind al lui Cristi Gram mi se pare de departe cel mai bun.

L-am remarcat pe Gram la sfârşitul anilor ’90, când, pe scena Festivalului „Posada” de la Câmpulung Muscel, a cântat o piesă Dream Theater alături de trupa sa din Petroşani. Peste câţiva ani l-am cunoscut personal la Festivalul „Om Rău” pe care caricaturistul Ion Barbu îl organiza la Petrila. Am discutat atunci despre pasiunea noastră comună – Dream Theater – şi despre planurile lui muzicale. Mi-a spus că urma să se mute la Bucureşti, unde avea să cânte cu Talisman. Apoi m-am bucurat când a ajuns la Phoenix şi l-am admirat la workshopurile M&C Musical (Cristi Gram este, alături de Rareş Totu, artist oficial pentru România al celebrei mărci de chitări Ibanez).

Muzica de pe State of Mind aduce, cum era şi normal, a Dream Theater şi a Liquid Tension Experiment, un progresiv instrumental de primă clasă, dar am sesizat şi influenţe Satriani pe alocuri. Una dintre găselniţele de bine ale albumului sunt instrumentele clasice cu coarde (violă şi violoncel), care dau o culoare în plus solourilor lui Cristi. Care solouri sunt demenţiale, executate la virgulă. Dar nu solourile sunt principalul atu al albumului, ci compoziţia, care trece lejer de la pasaje metal la armonii calde, de la faze semiacustice la shred electric, de la ritmuri standard la matematică pe note muzicale.

Pe Cristi îl puteţi vedea live cu Phoenix deocamdată, dar sper să mai concerteze şi singur şi să mai scoată albume solo. Are de unde.

Reclame
Explore posts in the same categories: Muzică

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

11 comentarii pe “Soloistul”

 1. Garm Says:

  L-ai uitat pe Octave

 2. andrei Says:

  …si pe Eugen Mihaescu cu albumul „Guitaromania”.
  , iar afirmatia ca „e de departe cel mai bun” este subiectiva. Dupa parerea mea, cel mai bun e Marius Pop dar este tot o parere subiectiva… Liber la fluierat !

  • razvanbraileanu Says:

   For the record, mare atenţie!, nu am zis că Gram e cel mai bun, ci că „State of Mind al lui Cristi Gram mi se pare de departe cel mai bun”, adică e părerea mea, nu o judecată definitivă.
   Pe Marius Pop nu l-am văzut până acump. Dacă e s-o luăm aşa, din ciclul „Tata mi-a luat chitară”, ar mai fi şi Vladimir Pocorschi, foarte bun la rândul lui. Acum nu ştiu care e mai bun şi chiar e imposibil de măsurat, dar, în urechea mea, albumul lui Gram sună cel mai bine din ce s-a scos la noi în genul ăsta.

 3. andrei Says:

  …pai hotarasta-te !
  e „pe departe cel mai bun” sau „suna cel mai bine” ?!
  Prima afirmatie e subiectiva, iar a doua e absolut normala dat fiind faptul ca tehnica a evoluat si este evident ca sunetele sunt din ce in ce mai performante in materie de soft. Nu poti compara Guitaromania lui Mihaescu din ’90 cu State a lui Gram din 2010. Sunt 20 de ani intre. Mihaescu a tras albumul la Electrecord in conditii slabe dpdv calitativ, pe benzi analoage obosite ( aveau la acea data in jur de 15 benzi cu care trageau atit populara, jazz-ul si rock-ul !).
  Oricum, nu poti judeca un album doar ca suna bine. Hai sa ascultam si compozitia. In final, ea ramane !

  • razvanbraileanu Says:

   N-ai fost atent: „mi se pare de departe cel mai bun”, asa am scris. Repet, e parerea mea subiectivă, pe care mi-o asum.
   Da, aşa e, multe albume româneşti excelente au avut dezavantajul să fie trase la Electrecord şi nu cred că se mai poate face ceva în sensul aducerii lor în actualitate. Celelalte cuvinte, Progresiv TM, Sfinx ar fi meritat un sound mai bun.
   În privinţa compoziţiei, Gram e clar tributar familiei Dream Theater, dar asta nu-l descalifică, dimpotrivă. Ţie nu-ţi plac piesele lui, dincolo de sound şi de interpretare?

 4. andrei Says:

  Nu, nu-mi plac. Sunt fara inspiratie, au germeni de Dream Theater. Nu retii nici o fraza, sunt numai exercitii de chitara pentru profani. La un artist imi place compozitia si originalitatea. Chitaristul tau este un bun executant, si atit ! Daca vrei compozitie in zona progresiv, iti recomand Rush, Queensryche, Fates Warning, Yes, Asia, Saga, etc. Singurul merit al soloistului tau este faptul ca a avut noroc cu o trupa super-cunoscuta si cu un studio super-performant. Ca tehnica iti pot enumera cel putin 4-7 chitaristi din romania mult mai talentati dar si mult mai inspirati dpdv al compozitiei decat soloistul enumerat de tine….mai ales ca asculti muzica buna( ai enumerat cateva trupe vechi de progresiv din tara…)

  • razvanbraileanu Says:

   Ei, mie îmi place mult ce face Gram. Nu zic asta din perspectiva fanului de prog metal care sunt, ci ca simplu ascultător de muzică melodioasă. Merci de recomandări, dar de 15 ani ascult trupele enumerate de tine (mai puţin Saga, pe care nu-i suport).

   • Andrei Says:

    Asculta-l pina nu mai poti…Ai dreptate, soloistul tau este peste Saga. Cel putin din punct de vedere al compozitiei….glumeam, bineinteles!

   • razvanbraileanu Says:

    O să mai pot destul de mult în continuare, stai liniştit, încă nu l-am scos din playlist. Îmi pare rău că nu accepţi diferenţele de gusturi progresive. Aia e!

 5. Andrei Says:

  Accept diferentele artistice ! Repet: artistice. Nu orice basina mai cu dichis inseamna musai ca-i progresiva. Nu sunt expert in muzica, insa am ascultat multa muzica la viata mea. Nu ma pacaleste prea usor un shredder. Am vazut multi d’astia pe afara si nu ma impresioneaza numai tehnica. Ascult cu precadere compozitia, iar amicul tau nu-mi zice nimic. Se poate lauda doar cu sound-ul albumului. Tine-l in continuare in playlist. Multe succesuri si cit mai putine eshece !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: