Greengrass Zone

Jason Bourne s-a înrolat în armata SUA, caută arme de distrugere în masă prin Bagdad, nu se mulţumeşte să asculte de ordinele superiorilor, ia situaţia în mâini şi descoperă că motivul invocat de americani ca să invadeze Irakul nu prea stă în picioare.

Ăsta e Green Zone (pe ecranele româneşti din 9 aprilie, distribuit de Ro Image 2000), cea mai recentă colaborare dintre Paul Greengrass şi Matt Damon, după ultimele două părţi din trilogia Bourne. Din păcate, nu la fel de bună. Dacă Greengrass s-a abţinut de la judecăţi morale în United 93 (unde nu s-a implicat în poveste – teroriştii din avion erau nişte oameni speriaţi, iar americanii de la sol nişte birocraţi derutaţi), în Green Zone e făţiş împotriva înalţilor demnitari care au iniţiat războiul din Irak. Filmul e cam moralizator pentru gustul meu, şi nu într-un fel subtil: la un moment dat, un irakian îl ucide aproape inexplicabil pe un conaţional de-al său, apoi îi explică ofiţerului american că n-ar trebui să se amestece în problemele altor popoare. Sigur, e un curent de opinie; sigur, americanii n-au găsit armele de distrugere în masă nici în ziua de azi (filmul se petrece în 2003); sigur, Irakul nu e democratizat nici azi. Dar nu vreau ca un film să-mi arunce asta în faţă.

Atât e pe partea negativă. De cealaltă parte, avem un film de acţiune superalert, filmat în mare parte din mână, montat din scurt, cu imagine granulată pentru urmăririle nocturne, cu gloanţe şuierând ca în Black Hawk Down şi cu un Bagdad foarte bine reconstituit (s-a filmat în Maroc, Spania şi UK). Matt Damon (nu, nu e Jason Bourne, cum am scris la început, ci e ofiţerul Miller, care caută WMD) şi Greg Kinnear şi Brendan Gleeson sunt OK, dar niciunul nu excelează. Dacă ar fi să dau o notă filmului, ar merge un 7. Cam puţin pentru un Greengrass.

Reclame
Explore posts in the same categories: Film

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: