Lângă polonezi

Legăturile mele cu Polonia datează de câţiva ani, de când am lucrat la nişte suplimente cu oameni din ambasada poloneză de la Bucureşti. Până atunci nu ştiam mai nimic despre Polonia, în afara nuvelei „Sobiesky şi românii” din manualele de şcoală primară, a serialului „Norii negri”, apoi a contactelor cu turiştii polonezii de la care cumpăram bomboane pe litoral în anii ’80 şi, ulterior, când am început să pricep cât de cât, ştirile de la Europa Liberă despre Solidaritatea.

Din suplimentele poloneze la care am lucrat pentru revista 22 am aflat mai multe despre istoria acestui popor, dar mai ales despre evoluţiile contemporane ale societăţii poloneze. În plus, angajaţii ambasadei cu care am avut de a face sunt foarte profesionişti şi deschişi. În 2008 am avut ocazia să merg în Polonia, la Wroclaw, unul dintre cele mai frumoase oraşe pe care le-am văzut. Am cunoscut atunci polonezi de rând, dar şi autorităţi, şi am fost frapat în primul rând de bunul-simţ de care dădeau dovadă. Simplificând, nu spun decât că, la o oră de vârf, pe o stradă cu două sensuri de circulaţie şi cu linie de tramvai, singura maşină pe care am văzut-o depăşind coloana substanţială de autovehicule care stăteau la semafor a fost o ambulanţă… Asta ca să nu mai vorbesc de zelul cu care polonezii lucrau la restaurarea clădirilor vechi ale oraşului.

Tragedia din weekend, în care a murit preşedintele Lech Kaczynski, m-a mişcat profund, mai ales din pricina coincidenţei nefaste cu comemorarea masacrului de la Katyn. Am revăzut aseară filmul lui Wajda şi am fost din nou emoţionat de ororile absurde prin care au trecut polonezii. E aproape un miracol că poporul polonez a ieşit atât de sănătos din perioada comunistă. Ceea ce mă face să cred că şi de data asta polonezii vor fi uniţi şi vor trece peste încercarea la care au fost supuşi prin pierderea, într-o clipă, a unei bune părţi a elitei politice şi militare.

Reclame
Explore posts in the same categories: Politică

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: